Dni Koronki Koniakowskiej, które corocznie, od 2003 roku, zawsze w sierpniu organizowane są w Koniakowie, to jedna z najważniejszych lokalnych imprez. Wydarzenie, które obejmuje wystawy, konkursy, kiermasze, pokazy koronkowej mody, koncerty i różnego rodzaju warsztaty ma na celu przybliżenie uczestnikom specyfiki koronki koniakowskiej, tradycji góralskich i naszego pięknego beskidzkiego folkloru.
Tegoroczne Dni Koronki Koniakowskiej trwały od 15 do 18 sierpnia. To były wspaniałe, intensywne, długie cztery dni, podczas których doświadczyliśmy pozytywnych emocji dzięki wielu wydarzeniom artystycznym.
Tegoroczne Święto Koronczarek odbyło się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego – Wojciecha Saługi oraz Starosty Cieszyńskiego – Janiny Żagan .
Organizatorem wydarzenia była Fundacja Koronki Koniakowskie, partnerami Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie, Koło Gospodyń Wiejskich z Koniakowa a także Ochotnicza Straż Pożarna z Koniakowa Centrum.
Przez cztery dni w budynku OSP Koniaków-Centrum, oglądać można było Wystawę Największej Koronki Koniakowskiej Świata, wpisanej do Księgi rekordów Polski a także pokonkursową wystawę prac biorących udział w KONKURSIE NA KORONKĘ KONIAKOWSKĄ I BESKIDZKI HAFT KRZYŻYKOWY 2024.
Koronka koniakowską, której tradycja wytwarzania została wpisana na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego budzi nie tylko zachwyt, ale również ogromne zainteresowanie. Dlatego nieodłączną częścią Dni Koronki Koniakowskiej stają się warsztaty. W strażnicy OSP Koniaków, 15 sierpnia, podczas trzygodzinnych warsztatów z panią Heleną Wróbel można było spróbować swych sił w heklowaniu. Tematem zajęć był kołnierzyk.
W Centrum Koronki Koniakowskiej podczas weekendu z koronką koniakowską, trzydzieści miłośniczek naszej pięknej heklowanej tradycji, pod czujnym okiem koronczarek Teresy Vavrać, Teresy Juroszek i Genowefy Kukuczki, pilnie, według wzoru tworzyło swoje pierwsze rózićki
W tym samym czasie na koniakowskich Szańcach trwał kiermasz koronek i twórczości ludowej oraz kiermasz regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Koniakowa oraz Willę pod Lipami.